vineri, 6 noiembrie 2015

Descrierea matematicii

Matematica a fost numită limbajul Universului. Oamenii de știință și inginerii vorbesc, de multe ori, despre eleganţa matematicii în ceea ce priveşte descrierea realităţii fizice, citând exemple cum ar fi π, E=mc2 și chiar utilizarea numerelor întregi, abstracte, pentru a număra obiectele din lumea reală.
Prin toate aceste exemple ce demonstrează modul în care matematica poate fi utilă pentru noi, rezultă că lumea fizică urmează, în mod natural, regulile matematicii precum o „limbă maternă" a sa și că matematica are propria sa existență ce se află în aşteptare de a fi descoperită? Acest punct de vedere privind natura relaţiei dintre matematică şi lumea fizică este numit platonism, dar nu toată lumea este de acord cu el.

Derek Abbott este profesor de inginerie electrică și inginerie electronică în cadrul University of Adelaide din Australia şi el a elaborat un studiu ce urmează să fie publicat în cadrul Proceedings of the IEEE, în care el susţine că platonismul matematic prezintă o imagine inexactă a realităţii. În schimb, el susţine un punct de vedere opus, diferit de cel platonic, în care afirmă că matematica este un produs al imaginaţiei umane ce este utilizat pentru a descrie realitatea.
Matematica ne oferă iluzia de a fi eficientă atunci când ne referim la exemplele ei de succes, susţine Abbott. Dar sunt mult mai multe cazuri în care matematica este ineficientă, în comparaţie cu cele în care ea este eficientă.
Acest argument nu este nou. De fapt, Abbott (pe baza experienţei sale, deci neavând suport ştiinţific) a estimat că în timp ce 80% dintre matematicieni înclină spre o abordare de tip platonism, inginerii preferă un scenariu diferit de cel platonic. Fizicienii tind să fie „sfătuitorii secreţi ai celor ce se opun platonismului", spune el, ceea ce înseamnă că ei apar adesea în public ca platonicieni. Dar atunci când ei sunt întrebaţi, în privat, asupra acestui subiect, se poate „adeseori obţine o mărturisire diferită de cea platonică", spune el.
Ce anume face ca matematica să pară atât de eficientă? Abbott explică faptul că matematica oferă reprezentări simple, idealizate, ale unei lumi fizice ce este, în mod inerent, complexă.

„Formulele matematice analitice reprezintă o modalitate prin care se pot face descrieri simple ale observaţiilor noastre", a declarat el. „Ca oameni, noi suntem în căutarea acestor formulări simplificatoare pe care matematica le oferă, deoarece creierul nostru are o capacitate limitată de analiză a datelor. Matematica este eficientă atunci când ne oferă expresii simple, compacte, pe care le putem aplica cu regularitate pentru mai multe situaţii. Ea este ineficientă atunci când nu reuşeşte să ofere această simplitate elegantă. Tocmai această simplitate face ca matematica să fie utilă şi practică, dacă putem obţine această simplitate fără a reduce mult precizia.
,,Formulele trebuie aplicate și nu doar învățate”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu